Omiljeni proizvodi (0) 0 Omiljeni proizvodi

Vaš popis omiljenih proizvoda je prazan!

HVALA! VAŠI FAVORITI SU PREBAČENI ZA KUPOVINU

NAGRADE ZA USPJEH
© Shutterstock

Opuštanje u kući – bez zaslona

Poslovni Život

5 alternativa Netflixu kojima možete ispuniti vrijeme tijekom dugih tjedana u kući.

Jasno nam je da je, u trenucima kada smo osuđeni na kuću bez uobičajenih prilika za izlazak i druženje, suviše lako svesti svoje vrijeme na višesatni boravak pred ekranom. Svi mi svjesno pokušavamo svojoj djeci ograničiti vrijeme koje provedu pred ekranom, no neke su studije pokazale da odrasli prosječno provedu 11 sati zureći u ekran. I to je vrijedilo u doba prije koronavirusa, prije no što su videorazgovori, društveni mediji i aplikacije za grupnu razmjenu poruka postali naše osnovne veze s vanjskim svijetom. Previše vremena pred ekranom može, uz ostale zdravstvene tegobe, uzrokovati naprezanje očiju, glavobolje i probleme sa spavanjem.

Ako se nekoliko sati dnevno odvojimo od elektroničkih sadržaja i posvetimo kreativnim ili praktičnim aktivnostima, možemo si poboljšati mentalno zdravlje i osnažiti samopouzdanje. Donosimo nekoliko prijedloga za aktivnosti uz koje ćete se dići s kauča i zaboraviti na streaming i gledanje TV-a.

  1. Pročitajte knjigu – U trenucima kada smo svi osuđeni na boravak u domu, to je savršen način da se izgubite u nekom drugom svijetu i konačno pročitate (ili poslušate na servisu Audible) sve ono što već dugo planirate. Svejedno je želite li iznova pročitati omiljenu knjigu, okušati se s nekoliko klasika ili posegnuti za popisom najprodavanijih naslova iz novina – utonite u naslonjač, otvorite knjigu i uživajte. Želite li to pretvoriti u druženje, okupite prijatelje i obitelj putem Zooma pa organizirajte klub ljubitelja knjige. A ako u knjižnici nemate željenih naslova, potražite ih kod lokalnih i međunarodnih pružatelja besplatnih e-knjiga i audioknjiga. Savjet: Besplatne knjige možete pronaći u trgovini Google Play u odjeljku „Top Free” te u aplikaciji Apple Books.

  2. Naučite novu vještinu – Idealne su aktivnosti koje možete raditi rukama, kao što je slikanje, sviranje instrumenta, pravljenje kolača ili izrada rukotvorina, uz koje ćete doživjeti stanje potpune zanesenosti. Psiholog Mihály Csíkszentmihályi, koji se bavio pozitivnom psihologijom, skovao je pojam „state of flow” (hrv. stanje potpune zanesenosti) kako bi opisao osjećaj duboke udubljenosti u aktivnost. U svojoj knjizi, Flow – očaravajuća obuzetost: psihologija optimalnog iskustva rekao je da je zanesenost “stanje u kojemu su ljudi toliko zadubljeni u aktivnost da sve ostalo postaje nevažno". Nije li to idealno za trenutačno ozračje?

    I djeca se mogu uključiti. Ako tražite jednostavne aktivnosti, možete preuzeti ove PDF-ove s kojima će se zabaviti vaši najmanji. Možete pomoći svojoj djeci da izrežu i zalijepe leptira Perfect Harmony i spoje točkice kako bi nacrtali Bee Bee.

  3. Posadite nešto – Čak i ako nemate vrt oko kuće, uz mali prozorski vrt ili kućno bilje vaš će dom postati ugodniji. Istraživanja su pokazala da biljke poboljšavaju kvalitetu i razinu vlažnosti zraka, smanjuju stres i poboljšavaju produktivnost. Sočne biljke ne zahtijevaju puno njege ako baš i niste sigurni u svoja vrtlarska umijeća. Ni spatifilum ne iziskuje puno brige – potrebno mu je samo sjenovito mjesto, umjerena temperatura i vlažna zemlja.

  4. Dovršite zaostale kućanske poslove – Od popravka kućnog zvona do montaže polica za knjige – već dugo govorite kako ćete to obaviti kad uhvatite vremena, stoga iskoristite priliku. Ako ste iskusan majstor, ovo je idealno vrijeme da obavite sve stavke s popisa zaduženja, čime ćete steći osjećaj postignuća i zaraditi dodatne bodove kod ukućana. Ako ipak niste previše spretni s čekićem i električnim alatima, možda bi bilo bolje da pričekate kraj izolacije prije no što se odvažite na neki ambiciozniji zahvat…

  5. Započnite novi projekt – Izradite obiteljski album s fotografijama ili složite svoje ormare i ladice tehnikom Marie Kondo. Oformite obiteljski glazbeni bend. Naučite novi jezik. Postavite si izazov da svakodnevno odvojite 20 minuta za novi projekt i iznenadit ćete se koliko ćete toga postići.

Više savjeta potražite na stranici Amway, zajedno kod kuće .

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili što ugodnije pretraživanje naše web-stranice. Kolačići su datoteke koje se pohranjuju u preglednik, a njima se koristi većina web-stranica kako bi personalizirale vaše korisničko iskustvo na internetu.

Ako nastavite s upotrebom naše web-stranice bez promjene postavki podrazumijeva se da ste suglasni s našom upotrebom kolačića.

Razumijem