Omiljeni proizvodi (0) 0 Omiljeni proizvodi

Vaš popis omiljenih proizvoda je prazan!

HVALA! VAŠI FAVORITI SU PREBAČENI ZA KUPOVINU

NAGRADE ZA USPJEH
© Getty Images

Patite od alergija? Evo kako možete izbjeći pelud ovog proljeća!

Dom

Duži dani, toplije vrijeme, cvrkut ptica i cvjetanje cvijeća – to su sigurni znakovi da je proljeće napokon stiglo. Ali za nekolicinu nesretnika, na ovom se popisu nalaze i frustrirajući simptomi alergija. Evo što možete napraviti da biste izlaganje peludi smanjili na najmanju moguću mjeru.

Svrbi vas grlo, svrbe vas oči, kišete bez prestanka? Imate li kad osjećaj da se pelud nekako pogoršava? Niste u krivu! Toplije temperature potaknute klimatskim promjenama uzrokuju ranije cvjetanje cvijeća. Ranije cvjetanje znači veću koncentraciju peludi u zraku, što znači da su se povećali i alergeni koji se prenose zrakom, a s tim i simptomi alergije1. To je loša vijest za sve koji pate od alergija na pelud.

Iako bez lijekova ne možete potpuno umaći simptomima alergije na pelud, možete ih izbjeći. Dakle, ne gubimo vrijeme, nego istražimo kako se možete najbolje zaštititi od peludi ovog proljeća.

Pratite broj peludnih zrnaca
Većina aplikacija za vremensku prognozu ima značajku u kojoj se detaljno navodi razina peludi u zraku, poznata kao broj peludnih zrnaca. Pokušajte planirati aktivnosti na otvorenom kad je broj peludnih zrnaca nizak. Tijekom prosječnog dana broj peludnih zrnaca raste tijekom jutra, dostiže vrhunac oko podneva, a zatim se postupno smanjuje. To znači da je broj peludnih zrnaca obično najmanji u ranim jutarnjim satima i oko sumraka. No, pazite na vjetar i iskoristite kišne dane…

Vjetrovitim danima izbjegavajte aktivnosti na otvorenom
Nažalost, vjetar je odličan katalizator za održavanje visokog broja peludnih zrnaca – čak i rano ujutro i u sumrak. Kako vjetar podiže pelud u zrak, velika je vjerojatnost da će vam on završiti u očima i prionuti na razbarušenu kosu i odjeću. Takvim je danima najbolje izbjegavati aktivnosti na otvorenom što je više moguće.

Iskoristite kišne dane
Kiša dramatično snižava pelud u zraku u svako doba dana. Dakle, čim prestane kiša, iskoristite priliku i izađite van, skočite u nekoliko lokvica i uživajte u svježem zraku, većinom lišenom peludi.

Nosite sunčane naočale i šešir
Kada je to moguće, pokušajte nositi sunčane naočale i šešir svaki put kada se zaputite van. Sunčanim naočalama (osobito onima koje usko naliježu uz lice) lakše ćete spriječiti ulazak peludi oči, a šeširom ćete spriječiti nakupljanje peludi u kosi.

Redovito perite odjeću i posteljinu
Nakon boravka vani, presvucite se u svježu, čistu odjeću čim se vratite kući, a odjeću koju ste nosili operite čim skupite dovoljno rublja za pranje. Time ćete smanjiti širenje peludi u domu. Osim toga, nastojte redovito prati posteljinu kako biste s nje uklonili pelud koji uđe u vaš dom kroz prozore prilikom provjetravanja.
Savjet za proizvod: SA8 TM tekući deterdžent za rublje – posebna Bioquest Formula™ temelji se na bio enzimima i sastojcima dobivenim iz prirodnih izvora pa može pružiti odlične rezultate. A usto je snažno koncentriran pa je mala količina dovoljna za veliki učinak!

Sušite odjeću unutra
Objesite li mokru odjeću vani po sunčanom, vjetrovitom danu, ona će se majstorski osušiti – ali će se na njoj nakupiti pelud. Dok lebdi zrakom, pelud neće moći izbjeći vašu svježe opranu odjeću, nego će prionuti na nju.

© iStockphoto

Operite kosu prije spavanja
Osobe s dugom kosom, ovaj savjet posebno se odnosi na vas. Tekstura duge, puštene kose – čak i do ramena – savršena je za hvatanje peludi. Da biste to izbjegli, vežite kosu, nosite šešir kad god možete i, što je najvažnije, operite kosu svaku večer. Time ćete spriječiti prijenos peludi na posteljinu, ulazak peludi u oči i udisanje peludi dok spavate. Pelud također može nadražiti kožu, stoga obavezno upotrebljavajte kvalitetno sredstvo za pranje tijela kako biste očistili i umirili kožu.
Savjet za proizvod: G&H njegujuće sredstvo za pranje tijela – Ovo nježno sredstvo za pranje tijela sadrži kompleks protiv iritacije pa će spriječiti nadraživanje kože.
G&H osvježavajući gel za tijelo – Osvježite, umirite i hidratizirajte kožu ovim dermatološki testiranim gelom za tijelo.

Prozračite jednu po jednu prostoriju
Kada želite osvježiti zrak u svom domu, ne otvarajte sve prozore odjednom. Time ćete stvoriti propuh koji će nositi pelud kroz vaš dom. Umjesto toga, otvarajte jedan po jedan prozor rano ujutro ili navečer kada je broj peludnih zrnaca najniži.

© Mitch Ranger


Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili što ugodnije pretraživanje naše web-stranice. Kolačići su datoteke koje se pohranjuju u preglednik, a njima se koristi većina web-stranica kako bi personalizirale vaše korisničko iskustvo na internetu.

Ako nastavite s upotrebom naše web-stranice bez promjene postavki podrazumijeva se da ste suglasni s našom upotrebom kolačića.

Razumijem