Omiljeni proizvodi (0) 0 Omiljeni proizvodi

Vaš popis omiljenih proizvoda je prazan!

HVALA! VAŠI FAVORITI SU PREBAČENI ZA KUPOVINU

NAGRADE ZA USPJEH
© Shutterstock

Raznobojna prehrana jest zdrava prehrana

Vitalnost

Život bez boje bio bi dosadan. Osim što je život vizualno ljepši, boja utječe na naše raspoloženje i ponašanje na zanimljive i neočekivane načine. Na primjer, istraživači su otkrili da gledanje crvene boje prije ispita može smanjiti učinkovitost, dok gledanje plave može povećati kreativnost. Potrebna vam je motivacija za vježbanje? Okružite se zelenim bojama. Želite potaknuti razgovor? Nosite nešto žuto. Trebate osjećaj mirnoće u svom prostoru? Ispunite je plavom bojom. Jednostavno rečeno, boja na određen način utječe na sve oko nas - uključujući i našu vitalnost.

Unesite boju u svoju prehranu

Crvena, žuta, narančasta, ljubičasta, zelena i bijela; pomiješajte ove boje u pet porcija dnevno i bit ćete na dobrom putu da podržite svoje dobro stanje organizma. Fito hranjive tvari - biljni hranjivi sastojci koji se nalaze u voću i povrću - postoje unutar ovih pigmenata boja i pružaju niz pogodnosti:

Bijela - kosti // Poznato je da luk sadrži vitamin C koji doprinosi normalnom formiranju kolagena za normalnu funkciju kostiju. Luk također sadrži fito hranjivu tvar kvercetin. Još jedna mogućnost za dobivanje ove boje bila bi jesti banane, bijele breskve, gljive, bijeli kukuruz.

Narančasta i tamno žuta - oči // Poznato je da mrkva sadrži beta-karoten, koji ima pro-vitamin A koji doprinosi održavanju normalne funkcije očiju. Žute biljke kao što su marigold daju fito hranjivu tvar lutein. Ako želite, možete jesti žuti papar, slatki krumpir ili grejp da biste dobili ovu boju.

Crvena - imunitet // Acerola - poznati izvor vitamina C, koji podupire imunitet. Rajčica dodatno daje fito hranjivu tvar likopen. Rabarbara i crveni krumpir također pripadaju ovoj boji.

Ljubičasta i plava - mozak // Poznato je da grožđe sadrži folat, koji doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji. Borovnica, crni ribiz i bazga također su poznati po vitaminu C. Osim toga, ljubičaste bobice sadrže fito hranjivu tvar antocijan.

Zelena - energija // Zelene biljke poput avokada, jabuke, medljike i šparoga daju osnovne hranjive tvari. Alge, na primjer, sadrže jod. Jod podupire normalnu energiju metabolizma, kao i kognitivnu funkciju.

* "Globalna procjena unosa odabranih fito hranjivih tvari po količini potrošnje voća i povrća"; Mary M. Murphy, Leila M. Barraj i Judith H. Spungen; British Journal of Nutrition (2014), 112, 1004-1018.

Isprobajte naš kviz!

Jeste li obratili pažnju? Mislite da možete pobijediti u našem kvizu o fito hranjivim tvarima? Probajte i podijelite svoje rezultate!

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili što ugodnije pretraživanje naše web-stranice. Kolačići su datoteke koje se pohranjuju u preglednik, a njima se koristi većina web-stranica kako bi personalizirale vaše korisničko iskustvo na internetu.

Ako nastavite s upotrebom naše web-stranice bez promjene postavki podrazumijeva se da ste suglasni s našom upotrebom kolačića.

Razumijem