Omiljeni proizvodi (0) 0 Omiljeni proizvodi

Vaš popis omiljenih proizvoda je prazan!

HVALA! VAŠI FAVORITI SU PREBAČENI ZA KUPOVINU

NAGRADE ZA USPJEH
© iStockphoto

Kako potaknuti izbirljivu djecu da zavole zdravu hranu

Vitalnost

Šareno, hrskavo, ukusno – voće i povrće ima tako puno potencijala. Ali ipak, neka djeca žele jesti samo svoju omiljenu hranu i odbijaju jesti drugu hranu. Što možete učiniti kako biste osigurali da se vaša djeca zdravo hrane i istovremeno se zabavljaju? Pročitajte u nastavku kako biste saznali...

U djetinjstvu je važna zabava. To je vrijeme istraživanja i znatiželje. I pomicanja granica i otkrivanja svijeta. Ali, čini se da se ponekad radi i o stvaranju iznenadne i grozničave odbojnosti prema buči (iako je samo dan prije ona bila omiljeno povrće).

Da, ponekad se djeca ponašaju čudno kad je hrana u pitanju, a to može zabrinuti čak i najopuštenije roditelje. A što je s prehranom? Ako su ovakvi kod kuće, što se događa kad su u vrtiću ili školi? Ipak, roditelji samo žele da djeca budu zdrava i sretna – i jedu neobične prokulice.

Pa, pridržite svoje zdjelice za salatu, imamo nekoliko dobrih vijesti – postoji dobar razlog zašto djeca ponekad nisu oduševljena zdravom hranom. Ono što je još važnije, postoje načini kako im možete pomoći u zadovoljavanju njihovih prehrambenih potreba i povećati opseg njihovih jela bez poticanja velikog sukoba oko povrća. Jeste li spremni?

© iStockphoto

Zašto se djeca i povrće uvijek ne slažu?

Pitate se zašto vaše dijete ne želi prihvatiti da je brokula ukusna? Ne krivite njih, krivite evoluciju. Ili joj možda možete zahvaliti. Vidite, naši su preci preživjeli razlikujući otrovne biljke od neotrovnih. Jedan od načina na koji su to radili bilo je pomoću okusa. Konkretno, gorčine. Kad biste zagrizli otrovnu biljku, primijetili biste da je gorka. Nažalost, zdravo povrće – poput brokule koje vaše dijete ne želi dotaknuti – također ima pomalo gorak okus. Dakle, kad vaše malo zlato jako stisne usne, to nije zato što su iracionalni – već im njihov evolucijski sustav upozorenja govori da to možda nije sigurna hrana. Srećom, ova naslijeđena odbojnost nije trajna.

Zabavan način zavaravanja evolucije

U redu, evolucija možda stvari čini malo zamršenim. To ne znači da jednostavno morate sjediti i gledati kako vaše dijete ignorira svoju mrkvu. Upravo suprotno. Postoji nekoliko načina kako možete preoblikovati djetetove instinkte – i učiniti to zabavnim!

Svako pozitivno iskustvo poništava naslijeđene predrasude, što znači da ako izgradite pozitivne asocijacije, možete pomoći djetetu da nauči cijeniti dobre stvari. Pitate se kako to napraviti? Evo nekoliko naših najboljih savjeta:

  1. Uzgajajte ono što jedete – Želite li angažiranu djecu koju zanima zdrava hrana? Zašto ne biste unijeli malo vitamina D dok zajedno radite u vrtu?

  2. Kuhajte zajedno – Guljenje, sjeckanje i priprema voća i povrća prikriven je način da uključite svoju djecu kako bi se istovremeno zabavili i proveli kvalitetno vrijeme. Čak i ako ne žele jesti hranu koju su pomogla stvoriti, vjerojatnije je da će je okusiti.

  3. Potaknite znatiželju – Povrće se znatno razlikuje po načinu kako je kuhano pa to promijenite i uključite svoju djecu u istraživanje. Potaknite svoju djecu da usporede brokulu na pari s pečenom brokulom. Upitajte ih o boji, teksturi i okusu. Što je drugačije, što im se najviše sviđa?

  4. Budite nadahnuće – Vi ste najbolji primjer. Neka vas djeca gledaju kako uživate u voću i povrću kao i u mliječnim proizvodima, ribi, peradi i mesu – bez da im stvarate pritisak ili ste usredotočeni na njih. Ako vide koliko ste oduševljeni, na kraju će postati znatiželjni i poželjeti probati.

  5. Budite zaigrani – Zar brokula ne izgleda kao drvo? Zar nasjeckana mrkva nije izvrsna za izradu očiju na licu? Ima li lubenica u obliku zvijezde bolji okus? Koju priču može ispričati tanjur? Čak i ako vaša djeca ne jedu sve, stvorit će pozitivnu, zabavnu povezanost sa zdravom hranom – i to je prvi korak do uspjeha.

Bez obzira na to što pokušali, smanjite pritisak na njih. Mijenjanje evolucije zahtijeva vrijeme. Možda ćete trebati puno puta pokušati prije nego što dijete isproba hranu – a kamoli da mu se svidi novi ukus. Dakle, potaknite djecu da isprobaju voće i povrće, ali osigurajte im sigurno odbijanje. Dajte im do znanja da im okusni pupoljci neprestano rastu. Ako ne sada, možda će im se svidjeti povrće sljedeći put. Tješite se znajući da će se njihovi receptori okusa nastaviti razvijati. Zapravo, dok vaša djeca napune 20 godina, izgubit će otprilike polovicu i postati manje osjetljivi na gorak okus.

Što učiniti u međuvremenu?

Naravno, lako je razgovarati o strpljenju kad vas ne muče strahovi o prehrani vašeg djeteta. Na sreću, i u tome vam možemo pružiti veliku podršku uz Nutrilite Kids dodatke prehrani. Budući da postoji mogućnost da vašoj djeci nedostaje jedna ili dvije hranjive tvari, uporaba specijalno formuliranih dodataka prehrani izvrstan je način za pružanje podrške njihovoj prehrani – i vašem duševnom miru.

Nutrilite Kids nudi širok spektar ukusnih dodataka prehrani koje možete dodati uravnoteženoj prehrani svoje djece. Oni sadrže Nutrilite Multivitamin/Multimineral za žvakanje za osnovnu podršku rastu1, Nutrilite Kalcij magnezij za žvakanje za podršku kostima2 i Nutrilite Kids Omega-3 za podršku prehrani. Ovi raznoliki Nutrilite dodaci prehrani izvrsni su kao pomoć u rastu zdravog tijela.

A ako tražite više nadahnuća, pratite novu kampanju Nutrilite Kids „Izgradnja blokova" koja će vam ponuditi zabavne, kreativne i edukativne načine za integraciju prehrane u dan vaše djece.

1 Sadrži kalcij i vitamin D koji su potrebni za normalan rast i razvoj kostiju kod djece.
2 Kalcij je potreban za normalan rast i razvoj kostiju kod djece.
3 Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili što ugodnije pretraživanje naše web-stranice. Kolačići su datoteke koje se pohranjuju u preglednik, a njima se koristi većina web-stranica kako bi personalizirale vaše korisničko iskustvo na internetu.

Ako nastavite s upotrebom naše web-stranice bez promjene postavki podrazumijeva se da ste suglasni s našom upotrebom kolačića.

Razumijem