Razina težine: lako do srednje teško
Upotrijebljena oprema: tava za prženje iCook s premazom protiv prianjanja i promjera 30 cm, 5-dijelni komplet noževa iCook
Yasemin Uzunpostalcı kaže i sljedeće: „Ako ne volite sir, umjesto njega možete upotrijebiti lješnjake.” Yasemin živi u turskom gradu Konyi, i na kvalifikacijskoj je razini Osnivač Platine.
Sastojci za tijesto: 400 g fino usitnjenog lisnatog tijesta (poznatog kao kataifi tijesto), 250 g mozzarelle ili nesoljenog sira u prutićima, 100 g nesoljenog maslaca, ½ žlice melase
Sastojci za sirup: 200 g šećera, 400 ml vode, 2–3 kapi limunova soka
Način pripreme
Da biste napravili sirup, ulijte vodu i šećer u plitki lonac i lagano kuhajte pet minuta ili dok se šećer potpuno otopi. Obavezno neprestano miješajte. Maknite lonac s vatre, umiješajte limunov sok i ostavite sirup da se ohladi.
Na sredini tave prstima pomiješajte četvrtinu mekanog maslaca i melase. Rasporedite pastu od maslaca po tavi tako da prekrijete cijelo njezino dno.
Fino usitnjeno tijesto odložite na čistu radnu plohu. Otopite ostatak maslaca i polijte ga po tijestu. Vrhovima prstiju miješajte maslac u usitnjeno tijesto sve dok ono ne postane ravnomjerno ljepljivo.
Uzmite pola tijesta s maslacem i čvrsto ga utisnite u tavu premazanu maslacem i melasom. Temeljito prekrijte tavu kako biste izradili prvi sloj.
Izrežite sir na tanke kriške i ravnomjerno ga složite preko prvog sloja tijesta. Sir tvori drugi ravni sloj. Uzmite ostatak tijesta i utisnite ga preko sira kao treći i završni sloj.
Tavu postavite na ploču štednjaka pa pecite na slaboj ili srednje jakoj vatri 2 – 3 minute ili dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju. Redovno blago protresite tavu kako biste spriječili prianjanje tijesta. Preokrenite jelo s pomoću tanjura i jednako ga zapecite s druge strane. Kada i druga strana deserta postane zlatnosmeđa, preko njega prelijte pripremljeni sirup i maknite ga s vatre. Poslužite ga s ukusnim pistacijima ili bilo kojom vrstom orašastih plodova!