Sastojci:
Smjesa gorgonzole, maslaca i začinskog bilja:
4 žlice maslaca, omekšalog
4 žlice gorgonzole
1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
Odrezak:
4 ribeye ili drugačija odreska po želji
sol i mljeveni papar
maslinovo ulje
Pire:
1,4 kg muškatne tikve
1,4 kg brašnastog krumpira
1 žličica soli
250 ml smjese punomasnog mlijeka i vrhnja (ili samo vrhnja ili mlijeka, prema želji)
150 g neslanog maslaca
2 žlice vlasca, nasjeckanog
1 žlica kadulje, nasjeckane
Priprema:
Smjesa gorgonzole, maslaca i začinskog bilja:
Pomiješajte maslac, gorgonzolu i svježi peršin u kremastu smjesu.
Na svaki odrezak stavite jednu žlicu smjese gorgonzole, maslaca i začinskog bilja pa pustite da se otopi preko rubova tijekom posluživanja.
Odrezak
Začinite obje strane odreska solju i mrvljenim paprom. Svaki odrezak umotajte u prianjajuću poliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Napomena: pustite da meso dođe na sobnu temperaturu 30 minuta prije pripreme.
Zagrijte veću tavu za pirjanje iCook s poklopcem na srednjoj vatri. Kada u tavu stavite kapljicu vode i ta kapljica po njoj „pleše”, tava je dovoljno zagrijana.
Poškropite dno tave maslinovim uljem i pazite da se dobro zagrije.
Svaki od odrezaka stavite u tavu i pržite na srednjoj vatri dvije minute. Okrenite odrezak i pržite ga s druge strane još dvije minute. Provjerite je li gotov pa po potrebi pržite još malo.
Maknite odrezak s vatre i ostavite ga da da odleži pet minuta.
Pire:
Ogulite krumpir i muškatnu tikvu i izvadite sjemenke iz tikve, pa oboje nasjeckajte na kockice od 2 cm.
Stavite muškatnu tikvu i krumpir u lonac za kuhanje iCook od 4 l za kuhanje namirnica na pari, prelijte ih vodom, dodajte 1 žličicu soli i pustite da voda zakuha. Neka lagano kuha 10 minuta ili dok vilica ne bude lagano ulazila u krumpir i tikvu. Kada je gotovo, iscijedite.
Prebacite tikvu i krumpir u blender i miješajte dok ne omekšaju.
Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Dodajte smjesu vrhnja i punomasnog mlijeka i miješajte dok se svi sastojci ne stope. Dodajte nasjeckani vlasac i kadulju pa začinite solju i paprom prema želji.
Prijedlog za posluživanje: po izboru kao prilog pripremite svježe zelene mahune na pari, za više boje i okusa.