Proljetno varivo
Recepti
Ako tražite jelo u kojem se ogleda sva ljepota najukusnijeg proljetnog povrća, na pravom ste mjestu: donosimo vam recept koji nudi novu interpretaciju tradicionalnog variva. Recept je namijenjen za četiri osobe i lako se može prilagoditi u vegansku verziju.
Upotrijebljeni proizvodi iz linije iCook:
Komplet od 5 noževa
Posuda za miješanje od 2 l
Lonac s poklopcem od 4 litre
Sastojci (za četiri osobe):
200 g šparoga, zelenih
2 češnja češnjaka
4 mlada luka
8 artičoka, malih
400 g graška
400 g zelenog boba
80 g pancete
400 ml pilećeg temeljca
1 svežanj metvice
1 svežanj peršina
1 žlica maslinovog ulja
po želji: limunova korica za posluživanje
Priprema:
Operite i podrežite šparoge pa po potrebi ogulite donju trećinu, a potom ih prerežite na pola. Očistite češnjak i narežite ga na sitne kockice. Operite, očistite i narežite mladi luk na veće komade.
Odrežite stabljike s artičoka. Kuhajte artičoke u kipućoj slanoj vodi 8 – 10 minuta pa ih ocijedite. Uklonite vanjske listove tako da ostanu samo srca. Žlicom izvadite nejestiva vlakna.
Blanširajte grašak i bob u kipućoj slanoj vodi 3 – 4 minute. Potom ih ocijedite i ohladite.
Zagrijte ulje u loncu s poklopcem pa pržite pancetu 3 – 4 minute. Dodajte šparoge, češnjak i mladi luk pa kratko popržite. Dodajte artičoke, grašak, bob i juhu. Dodajte 400 ml pilećeg temeljca pa začinite solju i paprom. Lagano kuhajte na slaboj vatri otprilike 10 minuta. Po potrebi dodajte još vode.
Operite začinsko bilje, otresite višak vode i odvojite listove. Narežite ih na krupne komade i dodajte u varivo s limunovom koricom.
SAVJET: za vegansku verziju jela nemojte dodavati pancetu, a pileći temeljac zamijenite povrtnim.